среда, 6. април 2011.

Ruza



Izuzetne lepote, oblika i mirisa, ruža je najviše upotrebljavan simbolički cvet na Zapadu kao simbol za točak. U Indiji, ovaj cvet simbolizuje potpuno savršenstvo, dovršenost bez greške, dušu, srce i ljubav.

U hrišćanskoj ikonografiji simbol je kapi Hristove krvi ili Hristovih rana. Simbol Rozenkrojcera sastoji se od pet ruža, jedna je u sredini na mestu Hristovog srca, a preostale u krakovima krsta.
Zbog veze sa proliveno krvi, ruža često simbolizuje mistično ponovno rođenje – preporod i upravo zbog toga, još od antike, ruže se polažu na grobove.

Bilo bela ili crvena, ruža je jedan od najomiljenijih cvetova alhemičara koji svoje rasprave često nazivaju ružama mudraca.
Plava ruža je simbol nemogućeg.
U današnje vreme, ruža simbolizuje ljubav.
Sve ruže nedvosmisleno upućuju na ljubav. Ali intenzitet tog osećanja nagoveštava se njihovom bojom. Zagasito crvene "pričaju" o dubokoj, iskrenoj i vernoj ljubavi, ali i sramežljivosti, dok bele hrabro objavljuju "Ja sam te dostojan". Beli ružini pupoljci simbolizuju devojaštvo, crveni čistotu i dražesnost, a njihova mešavina jedinstvo. I tu nije kraj mogućnostima da se pošalje željeni mig.
Darivanjem jednog cveta može se ukazati na dugogodišnju odanost. A novi udvarači bi trebalo da razmisle o jarko crvenim ružama jer one govore "Na raspolaganju sam". Sa onim žutim, međutim, valja biti na oprezu. Neki ih smatraju znakom ljubomore i postepenog gašenja ljubavi. Sasvim suprotno tome, buket sastavljen od ruža različitih boja ima smisao izjave "Ti si mi sve".

Naravno, ruže su prikladan poklon i za rođake, prijateljice i poznanice. Zahvalnost se, recimo, može izraziti pomoću onih 
potpuno razvijenih ili tamnoružičastih, a divljenje uručivanjem svetloružičastih. I žute ruže su u ovom slučaju poželjne jer označavaju i prijateljstvo i radost. Probajte da zapamtite i ovo: ruže na dugim drškama zamenjuju reči "Uvek ću te se sećati".
Danas su uvažena sledeća značenja boja ruža:

• Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.    

• Žute su ruže danas izraz veselja ili zadovoljstva, no dosta je još aktuelno i staro značenje gašenja ljubavi, neverstva i ljubomore.


• Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistoću i bezgrešnost.


• Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost


.• Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.


• Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.


• Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Нема коментара:

Постави коментар