среда, 13. април 2011.

Sobno cvece

Fikus




Fikus je tropska biljka poreklom iz Malezije. Spada u porodicu Moracaea. Svojim rastom podseća na malo drvce prekriveno ovalnim, sjajnim tamnozelenim listovima. Voli dosta dnevne svetlosti, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer listovi mogu dobiti opekotine. Veoma je osjetljiva na bilo kakve promene uslova u kojima boravi. Poželjno je da pri svakom zalivanju okrenete saksiju za 45° kako bi jednako rasla, na taj način fikus neće svoje grane pružati samo na jednu stranu, tj. prema izvoru svetlosti. Zalivajte samo kada je površina zemlje na dodir suva. Posuda na dnu mora imati dobru drenažu kako bi se višak vode mogao ocediti, što će sprečiti moguće truljenje korena. Fikus prehranjujte svake dve nedelje tećnim đubrivom za lisnate biljke. Povremeno je poželjno u vodu za zalivanje dodati preparat gvožđa kako bi listovi zadržali svoju lepu, živu zelenu boju.

Yucca (drvo života)


Juka je poreklom iz južnih delova SAD ili iz Srednje Amerike. Ona je vrlo interesantna i dekorativna sobna biljka koja vrlo malo traži a jako puno daje zauzvrat. Juka voli vrlo svijetla mesta i može biti izložena suncu. Podnosi suv vazduh i prohladna mesta. Najbolja joj je umerena temperatura od 10 – 18 oC. Zalivanje treba da bude redovno a zemlja uvek vlažna ali ne i jako mokra jer bi to moglo izazvati truljenje korena. Prehranjivanje vršiti svakih 10 do 14 dana.

Calathea


Listovi kalateje izgledaju kao da ih je neko oslikao, prošarani su neobičnim šarama svetlozelene i tamnozelene, ali i tamnim tonovima smeđe-crvene boje. Sve kalateje su lisnatice raskošno obojenog lišća. Calathea crocata, osim toga cveta u proleće šafransko žutim cvetovima. Cveta obilno samo pod uslovom da je prezimela na temperaturi od 19°C i da je izložena svetlosti duže od 10 sati dnevno. Ovoj tropskoj biljci potrebna je ravnomerna vlažnost zemlje i visoka vlažnost vazduha. Kod zalivanja vodom sobne temperature obavezno odmerite količinu jer suviše vode uzrokuje truljenje korena. Od proleće do jeseni prihranjuje se svakih 8 do 10 dana, a zimi jednom nedeljno. Odgovarajuće mesto za uzgoj kalateje je svakako, vrlo svetlo, ali ne izloženo suncu. U sobi će dobro mesto za uzgoj kalateje biti uz istočni ili zapadni prozor. Leti biljka podnosi, kod povišene vlažnosti vazduha, temperaturu od 30°C. Zimi ne bi smela temperatura pasti ispod 18°C, jer će hladnoća izazvati oštećenja. Kalateja se presađuje u martu/aprilu u nešto veću posudu. Razmnožavanje je najuspešnije u proleće.

Spatifilium


Spatifilium je sobna biljka koja ne zahteva naročitu negu. Za vreme vegetacije najbolje uspeva na svetlom mestu, kraj prozora. U proseku je visok 30 do 40 cm, i razvija čisto beli cvet. Za vreme rasta treba je obilno zalivati ustajalom vodom i češće prihranjivati tečnim hranjivima. Kad precveta ne treba je prisiljavati na dalji rast, jer izvesno vreme mora da se odmara pa se radi toga postepeno sve manje zaliva. Na kraju, zalivanje sasvim prestaje. Za vreme mirovanja biljka se može izneti iz sobe, napolje, na svetlost, ali na mesto malo izloženo suncu. Tako ostavljena, ona će se posle jednog ili dva meseca skoro i bez zalivanja uspavati. Ovo mirovanje je neophodno kao bi biljka nanovo cvetala nakon zime. Osušeni koren treba iz saksije istresti, od stare zemlje i povređenih žilica očistiti i presaditi u hranjivu svežu zemlju, izmešanu sa peskom u malo veću saksiju. Ovako presađenu biljku treba ostaviti napolju do samih mrazeva i onda je uneti u hladnu prostoriju i s početka vrlo malo zalivati. Početkom decembra treba je uneti u topliju sobu na punu svetlost, što bliže prozoru. U veoma toploj sobi biljka prebujno raste u lišće od čega ono postane vodnjikavo. Takvo lišće se teško samostalno drži, lako se lomi i neugledno je. Razmnožava se deljenjem starog korena s jeseni, prilikom presađivanja.

Palme


Palme su priznate kao najlepše i najdekorativnije sobne biljke. One su rasprostranjene u celoj subtropskoj i tropskoj oblasti. Ima ih preko hiljadu vrsta i raznih oblika, manjih i većih, ali nisu sve pogodne za gajenje i negu u stanu. Krasi ih njihovo raznovrsno, široko, lepezasto i perasto lišće, koje može biti svetle ili tamno - zelene, žućkaste ili sivkaste boje. Njihovo gajenje nije tako prosto i jednostavno. Odrasle jedinke narastu u kući 3 - 4 m vrlo sporo, možda dva lista godišnje, u stakleniku malo brže.
Podnose tamna i senovita mesta, iako brže raste na svetlu. Palma Kencija podnosi zimi nisku temperaturu do 10°C, iako joj više odgovara 16°C. Najviša letnja temperatura može biti 24°C. Zimi ih držati samo vlažnim, zalivajući svakih 10 - 14 dana. Leti zalivajte barem dva puta nedeljno. Leti dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana. Leti im godi prskanje raspršivačem za finu maglu dvaput, a zimi jedanput nedeljno. Podnose različite uslove vazduha koje stvara čovek ali ne godi im dugi boravak u prostoriji bez prozračivanja. Ne trpe promaju. Presađivanje: dok je mlada jedanput godišnje u proleće. Odraslim biljkama u velikim posudama u proleće samo zemenjujte površinski sloj zemlje. Za palme su najbolje duboke saksije. Ne treba ih stavljati u plitke posude. Odstranjujte mrtve listove što se povremno javljaju pri dnu biljke. Mogu trajati vrlo dugo ako se zimi previše ne zalivaju jer tada naglo trunu i venu.




Jezik cveca


Zelja da se razvije i koristi jezik bez reči, cvećem, oduvek je privlačila ljude, naročito otkako je taj poseban jezik upotrebljen za izražavanje ljubavnih osećanja. Običaj da se cveće koristi za prenošenje poruka poznat je u celom svetu i gotovo svaki narod ima svoj način za izražavanje misli i osećanja putem cveća. Iznosimo ovde jezik cveća, koji se upotrebljava u mnogim evropskim zemljama.

akacija - otmenost
ambrozija - uzvraćanje ljubavi
azaleja - temperament
badem - nepoverenje
bagrem - nežnost
balsam - nestrpljenje
bedrinac - ljubavni sastanak
begonija - crne misli
blagovan - malodušnost
bosiljak - netrpeljivost
božićna ruža - oslobodi me briga
božur - istina
bun (velebilje) - lepe oči
ciklama - snebivanje
cinija - zamišljenost
dalija - nestalnost
dan i noć - misli
detelina - misli na mene
divlja mirođija - snažna želja
dragoljub - susret
dunja - iskušenje
đurđevak - vraća se ljubav
fuksija - proba
georgina - vid. dalija
geranijum:
ružičast - verenička ljubav
taman - prvenstvo
zelenkast - seta, tuga
gladiola - prenagljenost
gorčica - nepravedni ste
gospina papučica - izazivajuća lepota
gerberi - melanholija
hortenzija - srdačnost
hrizantema:
bela - istina je
crvena - volim te
žuta - ljubav slabi
imela - savladaću teškoće
iris - gordost
ivančica - slavlje
jabuka cvet - prednost
jagorčevina (jaglikia) - milost
jasmin - odanost
jorgovan - poniženje
kadulja - odanost domu
kaktus - naježićeš se
kamelija - poljubac
kamenika - vernost
karanfil:
crveni - jad u srcu
pegast - odbijanje
žut - prezir
kozja krv - roditeljska ljubav
konjsko kopito - pravda će pobediti
kopriva - zlobni ste
krin - ljubav
krizantema - vid. hrizanteme
krasuljak - nevinost
kukuta - veran sam ti do groba
kukolj - nežnost
kukuruzna svila - svađa
kukurek - iznenađenje
lavanda - nepoverenje
ladolež:
mali - ponižavanje
veliki - uvreda
lan - osećam vašu ljubaznost
lisičina (volujak) - licemernost
lišće uvelo - ljubavni bol
lokvanj - čistota srca
lotos - pričljivost
lovorov list - promeniću se, ali kad umrem
ljiljan - veličanstvenost
ljubičica:
bela - nezahvalnost
plava - skromnost
ljutić - volim prirodu
magnolija - istrajnost
majčina dušica - smirenje
mak cvet - staloženost, mir
maslina - ljubaznost
mimoza - verna ljubav
mirta - ljubomora
maslačak - slabost
mošus - sreća
muškatla - cenim vaše vrline
nana - samoljublje
narcis - neraspoloženje
neven - nestrpljivost
obrinka - izuzetno poštovanje
orhideja - veran sam ljubavlju
orlovi nokti - neozbiljnost
pakujac - zahvalnost
petrovac - ublažili ste mi bol
petunija - pozdravljam vas
perunika - patrotizam
potočarka - milosrđe
primula - veselje, radost
prkos - iznenađenje
ranilist - vernost
razgon - čestitanje
rododendron - opasnost
ruža:
bela - ljubav
crvena - ja sam vas dostojan
crveno-bela - stidljiva ljubav
žuta - nejasno osećanje
ružin pupoljak - nevinost
beo - sećanje
crven - srce ne zna za ljubav
ruzmarin - napuštanje
sasa divlja - oboljenje
skrobut - blagotvornost
slez - blagost
slezovača - ambicija
smreka - pomoć
suncokret - divljenje
sunčac - privrženost
šafran - veselje, radost
šeboj - vernost
šipak (divlja ruža) - bol mi se zaceljuje
šljivin cvet - držite se obećanja
štipavica - istrajnost u osećanjima
tamarica - nevernost
trolist - osveta
tulipan - beznadežna ljubav
valerijan - želja za udobnošću
veronika - vernost
venja - želja za bogaćenjem
visibaba - nada
visterija - veran sam ti
volovsko oko - strpljivost
vrba - obećanje ljubavi
vrba žalosna - žalost
vrbela - razdraganost
vrbovica - pretenzije
zanovet - napuštanje
zelje - strpljenje
zimzelen - odricanje
zlatoglav - žaliću te do groba
zova - ljubomora
zvončić - postojanost
zumbul - seta
žabljak - nezahvalnost
žalfija - tuga
žilavka - tvrdoglavost
žutelija - ponižavanje
žuti narcis - poštovanje
žutica - uvreda





среда, 6. април 2011.

Ruza



Izuzetne lepote, oblika i mirisa, ruža je najviše upotrebljavan simbolički cvet na Zapadu kao simbol za točak. U Indiji, ovaj cvet simbolizuje potpuno savršenstvo, dovršenost bez greške, dušu, srce i ljubav.

U hrišćanskoj ikonografiji simbol je kapi Hristove krvi ili Hristovih rana. Simbol Rozenkrojcera sastoji se od pet ruža, jedna je u sredini na mestu Hristovog srca, a preostale u krakovima krsta.
Zbog veze sa proliveno krvi, ruža često simbolizuje mistično ponovno rođenje – preporod i upravo zbog toga, još od antike, ruže se polažu na grobove.

Bilo bela ili crvena, ruža je jedan od najomiljenijih cvetova alhemičara koji svoje rasprave često nazivaju ružama mudraca.
Plava ruža je simbol nemogućeg.
U današnje vreme, ruža simbolizuje ljubav.
Sve ruže nedvosmisleno upućuju na ljubav. Ali intenzitet tog osećanja nagoveštava se njihovom bojom. Zagasito crvene "pričaju" o dubokoj, iskrenoj i vernoj ljubavi, ali i sramežljivosti, dok bele hrabro objavljuju "Ja sam te dostojan". Beli ružini pupoljci simbolizuju devojaštvo, crveni čistotu i dražesnost, a njihova mešavina jedinstvo. I tu nije kraj mogućnostima da se pošalje željeni mig.
Darivanjem jednog cveta može se ukazati na dugogodišnju odanost. A novi udvarači bi trebalo da razmisle o jarko crvenim ružama jer one govore "Na raspolaganju sam". Sa onim žutim, međutim, valja biti na oprezu. Neki ih smatraju znakom ljubomore i postepenog gašenja ljubavi. Sasvim suprotno tome, buket sastavljen od ruža različitih boja ima smisao izjave "Ti si mi sve".

Naravno, ruže su prikladan poklon i za rođake, prijateljice i poznanice. Zahvalnost se, recimo, može izraziti pomoću onih 
potpuno razvijenih ili tamnoružičastih, a divljenje uručivanjem svetloružičastih. I žute ruže su u ovom slučaju poželjne jer označavaju i prijateljstvo i radost. Probajte da zapamtite i ovo: ruže na dugim drškama zamenjuju reči "Uvek ću te se sećati".
Danas su uvažena sledeća značenja boja ruža:

• Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.    

• Žute su ruže danas izraz veselja ili zadovoljstva, no dosta je još aktuelno i staro značenje gašenja ljubavi, neverstva i ljubomore.


• Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistoću i bezgrešnost.


• Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost


.• Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.


• Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.


• Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Aktuelno prolecno cvece







turski karanfil, letnje cvece, letnje cveće, ljubicice cvece
















Najlepsa dvorista sa cvecem